Saturday, December 24, 2011

Subahanallah-24hb.12.2011
Cameron Highland destinasi ku dengan teman. Perjalanan yang bermula dalam jam 10.30pagi. Penuhi tangki minyak kereta dahulu. Cuaca agak mendung dalam perjalanan waktu itu.

Sepanjang perjalanan ku melapangkan hati dan fikiran ku hingga kosong. Dendangan lagu demi lagu di corong radio kereta sentiasa berkumandang.

Terlelap juga aku sejenak dalam perjalanan yang panjang itu. Tambahan lagi, hari minggu yang begitu diisi oleh kita untuk pergi bercuti. Jalan agak sesak. Menambahkan masa perjalanan aku dan teman-teman.

Menuju ke kaki bukit Cameron Highland. Cuaca sudah terasa sejuk dan aman. Aku tenang dengan keadaan ini. Sesekali angin kuat memasuki jendela kereta menampar muka ku. Nyaman aku rasakan udara yang begitu semula jadi. Jauh daripada pencemaran yang akibat daripada kita itu sendiri mlemahkan aku. Teringat aku pada kelas pembangunan lestari yang baru sahaja habis.

Hujan mulai turun dalam waktu itu. Jendela kereta tetap dibuka. Aku tetap masih menikmati saat ini menghirup udara nyaman dari hutan yang begitu tebal. Tebing yang curam. Jalan yang begitu banyak selekoh. Menyegarkan aku untuk tidak terus terlelap.

Sesudah ke atas sana. Begitu banyak mereka yang berkunjung ke sini. Membawa keluarga menikmati percutian.

Kami berhenti sekejap di suatu ladang strawberry yang tidak jauh dari puncak. Dek kerana asap yang baunya hangit dari bonet depan kereta kami. Terpaksa kami mematikan enjin kereta. Memeriksa bahagian enjin dan 'temperature' kereta tidak lah tinggi.

Berehat sekejap kami di sini. Tempat ladang strawberry yang boleh petik sendiri. Kelihatan buah yang jarang-jarang di balik pokok itu. Buahnya yang masih kelihatan putih. Tidak begitu ranum kemerahan. Orang pun tidak ramai berhenti di sini.

Perjalanan diteruskan untuk ke puncak. Cuba mencari masjid dan tempat untuk kami berehat dan makan bekalan yang siap kami bawa dari rumah.

Pusing-pusing, kami letak kereta di hadapan sebuah kedai makan yang belum lagi buka. Barang kali cuti hari itu.

Tiba-tiba sebelum mengorak langkah ke kedai makan. Aku ditegur oleh seorang 'abang' dekat situ. Tanya dia pada aku. Kereta yang kami naik bau hangit ke tidak. Bilang aku. Enjin ok. Cuma asap itu barang kali datang pada tayar depan kereta yang mungkin brek depan.

Abang itu, bilangnya dari Tanjung Malin juga. Berniaga di sini sementara.

Katanya, kami boleh teruskan perjalanan. Cuma untuk naik bukit lagi itu mungkin kami kena hati-hati. Perjalanan balik untuk patah balik pada jalan yang sama tidak boleh lagi. Rengus aku.

Kami hanya berjalan-jalan di situ sahaja. Kebetulan ada pasar malam waktu itu.

Lain kali ini berjalan di pasar malam ini. Barang-barang yang lebih kurang sama di mana-mana kedai kat Cameron Highland. Lainnya, berlatar belakang dengan bukit, hotel-hotel dan motel saja tempat ini. Hujan dan berhenti. Matahari mula menampakkan wajahnya.

Perjalanan diteruskan kira-kira dalam jam 4.30. Ikut jalan ferus menuju ke Tapah. Harapan untuk naik patah balik ke atas melawat ladang strawberry dan kebun bunga tidak kesampaian. Hasrat untuk ke ladang teh ada lagi. Ladang teh yang tidak jauh daripada sini.

Sampai juga kami di ladang teh. Dari sana , dalam kira-kira 20 minit.

Kelihatan tempat 'port' orang boleh duduk minum teh panas-panas lagi. Ramai juga orang di sini. Kelihatan datang daripada pantai timur. Aku kedengaran longhat mereka bercakap.

Meriah di sini. Port minum teh betul-betul dibuat kat tepi bukit. Menggelikan hati aku juga. Tandas pun tepi ladang teh. Tingkap putih yang boleh nampak ladang teh kat bawahnya.

Aku dan teman-teman turun ke ladang teh tepi poat minum sebentar. Bikin ambil gambar buat kenangan-kenanan sama teman-teman.


Mata tak lekang melihat pemandangan yang begitu menghijau. Teringat aku pada seorang pensyarah dan guru aku dulu-dulunya. Senaman yang paling baik untuk mata adalah melihat obejek jauh yang paling hijau setiap kali bangun pagi.

Subahanallah. Itulah ungkapan aku pada Mu yang telah memberi nikmat ini. Lihat pada ladang teh yang begitu cantik dan indah. Wajah bumi yang selama ini dihiasi dengan bukit-bukau menghijau aku nikmati. Bentuk rupa bumi ciptaan Dia aku nikmati.

Kelihatan ada beberapa rumah di bawah bukit itu. Barang kali milik pekerja-pekerja ladang teh dekat situ. Angan-angan juga aku untuk tinggal sini. Jauh dari kekusutan hidup yang tidak pernah ada penghujung. Menikmati hidup dengan alam semesta ini begitu membuatkan diri ini terasa hina kepada pemilik nyawa Ku.

Itulah yang perlu aku sedari. Untuk aku. Hanya pada pemilik nyawa ku.No comments:

Post a Comment